Digitaliseren; waar begin je?

Veel gemeenten willen wel, maar weten niet precies hoe. Digitalisering, datagedreven werken, dashboards, moderne werkplekken het klinkt logisch én aantrekkelijk. Maar hoe kom je daar als je organisatie nog vooral draait op e-mails, printjes en Excel-lijsten? Veel gemeenten zitten precies in deze situatie. Ze willen hun basis op orde brengen, maar missen de tijd, kennis of capaciteit om te beginnen. En dat is helemaal niet gek. Juist de eerste stappen zijn vaak het lastigst. Daar helpen we bij.


Stap 1 digitaliseren – een praktisch én mensgericht traject

We ontwikkelden een aanpak speciaal voor gemeenten die aan het begin staan van hun digitale reis. Het traject bestaat uit vier modules en is erop gericht om medewerkers mee te nemen, knelpunten zichtbaar te maken en een stevige, toekomstbestendige basis neer te zetten.

 

1. Nulmeting & bewustwording

We beginnen klein: met één proces dat nog veel papier, mailverkeer en handmatige stappen kent. Samen kijken we waar de organisatie nu staat op het gebied van infrastructuur, werkprocessen en digitale vaardigheden. Maar misschien nog wel belangrijker: we nemen medewerkers meteen mee in het waarom. Want draagvlak begint bij begrip. Waarom is digitalisering nodig? Wat levert het op? En hoe ziet een toekomstbestendige manier van werken eruit?

Resultaat: inzicht én enthousiasme.

 

2. Basis digitale vaardigheden

We merken vaak dat medewerkers wel wíllen, maar zich onzeker voelen over digitale tools. In deze module ondersteunen we op een laagdrempelige manier. We oefenen met Microsoft 365 (Teams, Outlook, SharePoint), besteden aandacht aan veilige digitale communicatie en zorgen dat mensen weten hoe ze met digitale middelen prettig en AVG-proof kunnen werken.

Resultaat: medewerkers die zich zekerder voelen en slimmer samenwerken.

 

3. Inrichten van de digitale werkplek

Nu we de mensen hebben meegenomen, richten we de omgeving goed in. Samen kiezen we geschikte tools en structuren we deze logisch en overzichtelijk in. Van een goed ingerichte Microsoft 365-omgeving tot duidelijke afspraken over opslag, rechten en samenwerking. Alles met oog voor gebruiksvriendelijkheid én veiligheid.

Resultaat: een moderne, schaalbare en efficiënte digitale werkomgeving.

 

4. Roadmap & advies

We sluiten af met een heldere rapportage en kijken vooruit. Wat zijn passende vervolgstappen? Waar liggen quick wins? En hoe bouw je verder aan datagedreven werken, digitale procesoptimalisatie en duurzame samenwerking?

Resultaat: een duidelijke koers en concrete aanknopingspunten voor de toekomst.

 

En wat levert dat op?

Na dit traject hebben gemeenten:

  1. Een stevige digitale basis

  2. Medewerkers die digitaal vaardig en gemotiveerd zijn

  3. Inzicht in de volgende stappen richting datagedreven werken

  4. Minder versnippering, minder printjes, of te wel meer overzicht en grip

  5. Informatie die actueel, veilig en altijd beschikbaar is


Wil jij ook de eerste stappen gaan zetten met digitalisering? Neem contact met ons op, we denken graag mee.


Volgende
Volgende

Van meten naar sturen: het verschil tussen operationele en strategische dashboards